Beslenme; bedene ısı ve enerji sağlamak, dokuların yapımı ve yenilenmesini sağlamak, bütün metabolik süreçleri düzenlemek, bağışıklık düzeneğinin sıhhatli çalışmasını sağlamak ve başka yaşamsal işlevlerin sürdürülebilmesi amacıyla zorunludur.

Aksi durumda enerji gereksinimi karşılanamayacağından kilo kaybı, kaslarda dokularda yetersizlik, doku kaybı, ileri aşamada ise şuur yitimine varan tablolar oluşabilmektedir. Beslenmede protein, yağ ve karbonhidrat dengesi kadar sıvı ve mineral (elektrolit) dengesi de gözetilmelidir.

Bilinçli ve yutma fonksiyonu sorunlu olmayan hastalarda beslenme normal insanlardakinden değişiklik göstermez. Ağızdan besleme; sık Aralıklarla, azar azar, çiğnemesi ve yutması kolay olan yiyeceklerle yapılmalıdır. Sakıncası yoksa 1.5-2 litre sıvı verilmeye çalışılır.

Bilinci kapalı, yutma fonksiyonu sorunlu hastada ise ilk olarak burundan mideye uzatılan bir nazogastrik sonda (NGS) yerleştirmek kolay ve etkili bir beslenme yolu oluşturur.

NGS takılırken sonda kazayla soluk borusuna gidebileceğinden bu prosedür bir sıhhat personelince yapılmalıdır. Sondanın mideye vardığı üzerindeki ölçekten ya da sondaya verilebilecek havanın mide doğrultusunda oluşturacağı sesin dinleme aleti ile duyulması ile anlaşılır.

Beslenme sondası tercihen silikon olmalı ve her ay değiştirilmelidir. NGS, 2-3 aydan uzun tutulmamalı şayet daha uzun kullanım gereksinimi varsa PEG (perkütan endoskopik gastrostomi) denilen teknik kullanılmalıdır.

Bu teknikte ağız, yutak yolundan geçirilen bir endoskop ile mideye ulaşılmakta ve mide duvarı içeriden dışarı doğru ciltten çıkılarak bir sonda yerleştirilmektedir. Her iki tip sondada da büyük hacimli enjektörler ile ya da yoğun bakım şartlarında sarf edilen besleme pompaları yardımı ile besleme yapılır.

Beslemede evde hazırlanacak süt, yumurta, bal karışımı, et suyu çorba, ayran, süt ya da blenderden geçirilmiş sıvılaştırılmış besinler kullanılabileceği gibi detaylı tipte hazır mamalar da kullanılabilir. Beslemede verilebilecek sıvı miktarı, yağ, protein ve karbonhidrat hesabı amacıyla yoğun bakımcı hekimlerden yardım alınmalıdır.

Çünkü, yatan hasta ile ayaktaki bir kimsenin sıvı ve enerji gereksinimi birbirinden çok farklıdır. Hastanın kilosu göz önüne alınarak oluşturulan hesaplamalarla beslenmeye başlanmalıdır. Besleme ardından sonda amacıyla temiz içme suyu geçirilerek sonda temizlenmeli ve tıkaç oluşması engellenmelidir. Sonda çıkış bölgelerinde ciltte ülser oluşumu günlük kontrollerle engellenmelidir.