Yatağa bağımlı hasta, normaldeki gibi tuvalete giderek dışkılama ihtiyacını gideremez. Devamlı yatmak ya da oturmak dışkılama isteğinin azalmasına ya da kaybolmasına amacıyla olmaktadır.

Bu gaye ile dışkının yumuşatılması ve barsak faaliyetlerinin hızlandırılması gerekmektedir. Bu gaye ile sabahları ılık su, kuru erik, kayısı, yumuşak ve posalı besinler ile lifli mamalar kullanılabilir.

Yatağa bağımlı hastalarda 2-3 günde bir dışkılama normal olarak kabul edilir. Dışkılama isteğinin kaybı, gittikçe kuruyan dışkının rektumda kuruyarak taşlaşmasına (fekalom) ve yolu tıkamasına sebep olabilir.

Bu halde beslemeden bağımsız olarak dışkı yolu tıkanacağından parmak yardımı ile (tuşe rektal) tıkaç meydana getiren bu fekalomların dışarı alınması zorunludur. Bu gaye ile uzamış kabızlıkta kesinlikle tuşe ile denetim yapılmalıdır.

Dışkılamayı basitleştirmek ve barsak faaliyetlerini kolayca uyarmak amacıyla batın masajı, sıcak program ve hafifçe dövme ya da günde 1-2 kaşık yumuşatıcı Dupholac gibi ilaçlar da kullanılabilir. Bu önlemlere rağmen tekrar de kabızlık sürerse doktora danışılarak lavman uygulanabilir.

Barsak düzenleyiciler hastayı ishal etmeyecek dozda kullanılmalıdır. Hasta ishal olursa bu sefer de su ve elektrolit kaybı oluşabilir. İshal durumu, bazı durumlarda beslenme mamalarına karşı intolerans (tahammülsüzlük) ya da aşırı allerjik tepkiden de oluşabilmektedir.

Fakat bu problem bir diğer mamaya dönülmesi ile kolayca aşılabilir. Piyasada çoğu sayı, tür ve içerikte farklı mama seçenekleri bulunmaktadır. Dışkılama ardından anal (makat) bölge hijyeni ve sarf edilen alt bezlerinin ciltte oluşturabileceği yaralanmalara yukarıda değinildiği biçim ve yollarla engel olunmalıdır. Kirli alt bezinde tespit edilen idrar asidi ve ıslaklığın ciltte yara açılımını kolaylaştırması sebebi ile alt bezi ıslak ve kırışık olmamalıdır.